Ens adherim al manifest contra la mesura del xec escolar
L’AFA de l’Institut Montserrat Roig de Gràcia formem part de la llista de més de 60 AFAs que hem signat el manifest contra la mesura d’un xec escolar de 100 euros a les famílies amb infants escolaritzats a primària, sigui pública o concertada. Són moltes les raons. Aquí el podeu llegir
COMUNICAT DE LES AFA SOBRE LA MESURA D’UN XEC ESCOLAR
Davant l’anunci del Departament d’Educació, d’enviar un xec de 100 euros a les famílies amb infants escolaritzats a l’etapa de primària de l’escola pública i concertada, les AFA sotasignants volem manifestar que:
- Al web del Departament diu: “Aquesta iniciativa respon a la voluntat del Govern de reforçar i ampliar l’estat del benestar mitjançant polítiques que garanteixin la igualtat d’oportunitats i la qualitat educativa”. L’ estat del benestar s’assoleix amb polítiques públiques que garanteixin el dret a la vivenda, a l’educació i la sanitat pública i de qualitat, a poder comprar aliments a preus raonables, poder pagar llum, aigua, gas O electricitat. La qualitat educativa es garanteix amb inversió, recursos professionals, condicions òptimes i voluntat política.
- Les famílies ja estem assumint una quota escolar dins l’escola pública, per cobrir les despeses de material, sense tenir en compte que:
- La quota de material incorpora conceptes que res tenen a veure amb el material escolar fungible.
- Article 27.4 Constitució Espanyola: “la ensenanza bàsica es obligatoria y gratuïta“.
- Article 21.4. Estatut de Catalunya: “l’ensenyament és gratuït en totes les etapes obligatòries i en els altres nivells que s’estableixen per llei”.
- L’article 88 de la LOMLOE, de garanties de gratuïtat, diu: “En cap cas no podran els centres públics o privats concertats percebre quantitats de les famílies per rebre els ensenyaments de caràcter gratuït, imposar a les famílies l’obligació de fer aportacions a fundacions o associacions ni establir serveis obligatoris, associats als ensenyaments, que requereixin aportació econòmica per part de les famílies dels alumnes”.
Aquest copagament que se’ns demana a les famílies, que en molts casos és il·legal, és el que està sostenint els pressupostos dels centres públics, però a la vegada està generant segregació per motius socioeconòmics i diferències entre centres del mateix sistema públic, fins al punt de generar escoles de primera i escoles de segona.
- – El xec de 100 euros és una mesura clarament electoralista i no s’adequa als criteris d’equitat i igualtat d’oportunitats. No només suposa una transferència de fons públics a la concertada, fet que en la forma que es doni, és totalment intolerable, sinó que la seva condició de xec, excepcional, puntual i directe, no pretén resoldre els problemes d’infrafinançament de l’educació pública ni els copagaments en particular, sinó que es tracta d’un pedaç que constata, de nou, que el Departament i el Govern falta al respecte a la comunitat educativa
- – Les retallades del pressupost d’educació es cronifiquen i estem molt lluny del mandat d’inversió del 6% que estableix la LEC i de qualsevol estàndard d’inversió en educació d’un estat del benestar sòlid.
- – Amb aquesta mesura el Govern demostra que la Generalitat no garanteix l’educació pública i gratuïta a tots els infants de Catalunya, i que desconeix totalment el funcionament dels centres en quant al cobrament de les quotes.
Per tant, aquesta mesura no ajudarà a que no es cobrin quotes per part dels centres educatius.
Per tot això, les AFA sotasignants demanem que:
El Departament d’Educació es replantegi la mesura i transformi aquest xec (50 milions d’euros en total) en inversió directa als centres públics, augmentant així els pressupostos de cada escola o bé, millorant condicions i recursos professionals. Entenem que el Departament d’Educació ha de promoure una escola pública, gratuïta i de qualitat on la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia social es garanteixin des de la inversió pública i no des de l’aportació econòmica de les famílies.
Barcelona, 22 de maig de 2023
Si ets una AFA i vols adherir-te clica aquí
Deixa un comentari